De oorzaken van overgewicht


afvallen.hids.nl


Maak startpagina | Voeg toe aan favorieten


Alfabet
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Gesponsorde links
De oorzaken van overgewicht
Om overgewicht aan te pakken met men de oorzaken weten. Aan de hand van de oorzaak, de geschiedenis van het probleem, is het mogelijk om een gepaste oplossing te vinden. Er zijn nogal vaal verschillende meningen omtrent de oorzaak. Is het een genetisch, psychisch of een sociaal probleem? Of is het simpelweg een probleem van een te lakse mentaliteit: te veel eten en te weinig lichaamsbeweging. Laten we enkele oorzaken even bespreken:

Genetische aanleg
Personen met overgewicht zijn vaak van mening dat het een genetisch probleem is. De ‘trage schildklier’ en ‘als ik nog maar kijk naar dat gebakje kom ik al een kilo bij’. De oorzaak wordt niet bij zichzelf gelegd, maar in de genetica. Men is dus van mening dat men een uitzondering is en dat men eigenlijk niets aan het probleem kan doen. Gelukkig is dit een fabeltje. 99% van de personen met overgewicht hebben geen genetische afwijking. De oorzaak van hun overgewicht moet men dus elders zoeken.

Slechte eetgewoontes en een tekort aan beweging
Het grootste probleem zit hem in bovenstaande factoren. Jarenlange slechte eetgewoontes en jarenlange luiheid eisen zijn tol. Personen die opgegroeid zijn met een slechte eetgewoonte zijn zich van geen kwaad bewust. Het is een ganse inspanning om het voedingspatroon aan te passen, maar het is zeker doenbaar. Ook een meer actief leven zal leiden tot een gezondere lichaam en geest.

Sociale factoren
De omgeving is een belangrijke determinant van overgewicht en zwaarlijvigheid. Doorheen de opvoeding leert men een voedingspatroon en een sportmentaliteit aan. Vele mensen leiden tegenwoordig een zittend leven, achter de computer op het werk, thuis op de bank en in de auto of trein. In deze obesitas aanjagende omgevingen is het voor veel mensen lastig om een gezond gewicht te behouden. Voor velen zal het noodzakelijk zijn een beroep te doen op het gezondheidssysteem om hun gewicht over een lange periode in de hand te houden, vooral als er een geschiedenis is van mislukte afvalpogingen. Voor de persoon in kwestie is het belangrijk dat men het probleem inziet en dat men gemotiveerd is om het probleem aan te pakken. Men kan dus stellen dat er helemaal geen deterministisch beeld heerst. Het overgewicht is veelal een probleem van slechte eetgewoontes en een zittend leven. Enkel een mentaliteitsverandering is nodig om het probleem op te lossen. Een verandering die de persoon in kwestie dankzij zelfdiscipline en de sociale omgeving dient te bereikten.

Overgewicht
Overgewicht
http://overgewicht.bestewebgids.nl

Gerelateerd
  • Nog geen nieuws.

  • Privacybeleid